Какво е Critical Mass

Критичната маса е събитие, което се състои обикновено последният петък на всеки месец в градове по целия свят, на което велосипедисти, скейтъри, хора на ролкови кънки и други самоходни хора излизат масово по улиците.

Идеята възниква през 1992 в Сан Франциско и бързо се разпространява из градоветe по целия свят.
Critical Mass придобива различен аромат и вкус за всеки отделен град.

Critical Mass няма лидери и централизирана организация. Като група няма цели освен да се среща всеки месец и хората да се радват на сигурността и компанията на другите, чрез каране на колело, кънки и пътувайки заедно.

Critical Mass е идея и събитие, а не организация

Някои колоездачи от Critical Mass се опитват да парализират уличното движение и да се конфронтират с шофъорите. Такива колоездачи пропускат същността на движението - да прослави колоезденето, а не да води война срещу шофъорите и да отхвърля правото на другите да са на пътя.

Тези, които не схващат същността на това събитие и провокират нарушаване на реда не се толерират!!!

21 април 2009

22 Април – Ден на Земята и на първия Critical Mass за 2009 година



Къде: от езерото „Ариана“ до Храм- паметника „Александър Невски”.

Кога: от 17.30 до 18.30

Как: на колело, зелени и с балони

Защо: Ние не пречим на движението, ние СМЕ движението! Не бълваме CO2 и пазим Земята си!

В този именно хубав пролетен ден предстои да напомним за себе си, колелетата си, птичките, тревичките, пчеличките и всичко на което се радваме на родната си Земя. В подкрепа на поредицата събития на 22 Април в София и страната, първото Critical mass раздвижване по улиците ще започне на обичайното място - езерото „Ариана“ от 17.30 ч и ще поведе всички колелета към най-дългото хоро в защита на природата при Храм- паметника „Александър Невски”.
И понеже птичките и тревичките, пчеличките и всичко родно земно, за което сме се загрижили, пазим именно карайки колело и спестявайки вредни, миризливи газове...

Дрескод!!! - Зелени дрехи и балони!

Зелени тениски, зелени шалчета, зелени шапки, зелени венци, зелени...
Балони – с хелий или без, важното е да са много!

И най важното: Велосипедите, тротинетките, скейтовете, кънките, ролерите и всичко що се движи без двигател и на колелца!
Посланието на това зелено-балонено-вело движение е, че всеки ден всеки от нас движейки се с колело спестява на майката Земя поне толкова вредни газове, колкото един балон!

Повече за всички събития на 22 Април четете на http://forthenature.org/actions/192

Повече за Critical Mass в София : www.criticalmasssofia.blogspot.com както и на www.velobg.org

Няма коментари:

Архив на блога