Какво е Critical Mass

Критичната маса е събитие, което се състои обикновено последният петък на всеки месец в градове по целия свят, на което велосипедисти, скейтъри, хора на ролкови кънки и други самоходни хора излизат масово по улиците.

Идеята възниква през 1992 в Сан Франциско и бързо се разпространява из градоветe по целия свят.
Critical Mass придобива различен аромат и вкус за всеки отделен град.

Critical Mass няма лидери и централизирана организация. Като група няма цели освен да се среща всеки месец и хората да се радват на сигурността и компанията на другите, чрез каране на колело, кънки и пътувайки заедно.

Critical Mass е идея и събитие, а не организация

Някои колоездачи от Critical Mass се опитват да парализират уличното движение и да се конфронтират с шофъорите. Такива колоездачи пропускат същността на движението - да прослави колоезденето, а не да води война срещу шофъорите и да отхвърля правото на другите да са на пътя.

Тези, които не схващат същността на това събитие и провокират нарушаване на реда не се толерират!!!

27 април 2009

16 Май - Пролетно вело шествие и преброяване на колоездачите в София

Среща за шествието 18.00ч. зала Универсиада
Шествието 18.30 – 19.00ч. бул. Цариградско шосе
Преброяване и купон 19.00ч... Колодрума в Борисовата градина

В София и повечето големи градове в България, както и въобще в цялата страна - велосипедистите са много, но колко точно – никой не може да каже. А цифрата всъщност е важна и стои в основата на проблема и отговора на въпроса "защо си нямаме велоалеи?".
От нас зависи да поискаме правилните решения от управниците си, в случая – да им дадем причина да вземат решение. Причината може да бъде една голяма цифра с множеството велосипедисти, които карат по улиците на София!
Затова очакваме всички велосипедисти, които са на колело всеки ден, както и всички тези които държат колелетата си в мазето в пламенно очакване на новите алеи. Всеки велосипедист ще получи своя символичен уникален номер, като целта е да се преброят максимален брой хора именно на 16 Май!
Всички които не са от София, както и тези които не успеят да дойдат на 16 Май, ще могат да се преброят на сайта velobg.org.

Няма коментари:

Архив на блога