Какво е Critical Mass

Критичната маса е събитие, което се състои обикновено последният петък на всеки месец в градове по целия свят, на което велосипедисти, скейтъри, хора на ролкови кънки и други самоходни хора излизат масово по улиците.

Идеята възниква през 1992 в Сан Франциско и бързо се разпространява из градоветe по целия свят.
Critical Mass придобива различен аромат и вкус за всеки отделен град.

Critical Mass няма лидери и централизирана организация. Като група няма цели освен да се среща всеки месец и хората да се радват на сигурността и компанията на другите, чрез каране на колело, кънки и пътувайки заедно.

Critical Mass е идея и събитие, а не организация

Някои колоездачи от Critical Mass се опитват да парализират уличното движение и да се конфронтират с шофъорите. Такива колоездачи пропускат същността на движението - да прослави колоезденето, а не да води война срещу шофъорите и да отхвърля правото на другите да са на пътя.

Тези, които не схващат същността на това събитие и провокират нарушаване на реда не се толерират!!!

10 юни 2008

Правила

ПРАВИЛА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА
Раздел I. Общи правила

“Велосипед” е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните колички.

Чл. 15.
(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението.

Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

1 коментар:

Open Mind каза...

Vsichko e strahotno, no molia vi opravete pravopisnite greshki v pravilnika, sramota e!

Архив на блога