Какво е Critical Mass

Критичната маса е събитие, което се състои обикновено последният петък на всеки месец в градове по целия свят, на което велосипедисти, скейтъри, хора на ролкови кънки и други самоходни хора излизат масово по улиците.

Идеята възниква през 1992 в Сан Франциско и бързо се разпространява из градоветe по целия свят.
Critical Mass придобива различен аромат и вкус за всеки отделен град.

Critical Mass няма лидери и централизирана организация. Като група няма цели освен да се среща всеки месец и хората да се радват на сигурността и компанията на другите, чрез каране на колело, кънки и пътувайки заедно.

Critical Mass е идея и събитие, а не организация

Някои колоездачи от Critical Mass се опитват да парализират уличното движение и да се конфронтират с шофъорите. Такива колоездачи пропускат същността на движението - да прослави колоезденето, а не да води война срещу шофъорите и да отхвърля правото на другите да са на пътя.

Тези, които не схващат същността на това събитие и провокират нарушаване на реда не се толерират!!!

24 юни 2008

27.06.08 Вело-шествие Critical Mass София

Последния петък на месец Юни е след броени дни, време е за Вело-шествие!
Да покараме колела и други немоторни превозни средства по улиците на София!


Молим всички желаещи да се включат да спазват правилата за движение.

5 коментара:

Анонимен каза...

Ееее баси тъпия постер. Не можахте ли да измислите по-глупав плакат? Това Critical Mass София ли е или Critical Mass Слънчев бряг??? Плюс това е сексистки. Това да изтипосаш две жени по бански на плаката... нямам думи. Явно искате да има само мъже на вело-шествието... critical mass е сериозна идея, трябва да има активизъм, да се покаже, че има проблем и то сериозен. С този плакат тип "лятно забавление" няма да се постигне нищо, нали не отиваме само за купона? За другия път на плаката дете премазано от камион!!! Без майтап.

облака каза...

Съжалявам ако сме обидили някого.
Доста от хората, на които дадох флаер ме питаха дали момичетата ще дойдат ;)
Надявам се всякакви хора да се включат.
Не мога да разбера какво пречи да се забавляваме докато караме колела. Всички сме съгласни, че има серозни проблеми. Може да организираме и траурно шествие, но мисля, че е добре да гледаме по-ведро на света.

Анонимен каза...

Приемете критиката ми като добронамерена, но това вчере не беше "Критична Маса".

Като оставим на страна малко странния постер, поне за мен, имаше и други странни решения.

Никой не обясни каква е идеята на събирането, какво и как ще се прави и какъв ще е пътят на колоната. "Кричитна маса" е идея за радикален протест. Това не се видя вчера. Защо не се излезе на улицата, а се движехме основно по тротоарите или в крайно ляво на платното? Колоната не се изчакваше, за да се види, че е доста голяма и по някакъв начин да става ясно, че това е протест, а не някакво случайно струпване на много велосипедисти.

Като участници в движението имаме право да се движим на платното и то като група.

и т.н.

И не на последно място. Малко нелепо е да раздаваш флаери за събитие, на което гост бил Ивайло Калфин при положение, че същият този "ВИП" гост е автор на следното дело:

След дълги разправии между министрите и след няколкоседмично отлагане в МС все пак мина решението, с което над 560 дка гори и земи се изключват от горския фонд. Така собственикът "Литекс комерс" АД Гриша Ганчев ще може да провежда сеч край морето. 99% от капитала на фирмата държи регистрираната на Вирджинските острови "Мимико холдингс лимитид". Площите са раздробени, тъй като са изкупувани от дребни собственици.
Вносител на предложението бе вицепремиерът Ивайло Калфин. Срещу него обаче по-рано скочили не само жълти, но и червени министри. Даже вицепремиерът Меглена Плугчиева възразила, че не е редно да се разрешава сеч. Имотите на "Литекс" се намират в землището на с. Топола, община Каварна.


Тоест нещата са навързани и е добре да си даваме сметка за това, а не да се ласкаем от визитата не подобни личностти.

да си стиим зад каузите и де на молим властта, а да изискваме и да оказмаве натиск! Това е прякото действие, което е и в основата на тактики като "Критична маса".

облака каза...

Незнаех, че на велошествието е имало гост, още по-малко, че бил депутат. Честно казано несъм го забелязал :) От къде имаш информация че Калфин е бил там?
Вярвам, че няма нужда да обяснявам защо шествията не са крайни и радикални. Доколкото разбирам нямаме за цел да се борим с другите участници в движението.
Приемаме предложения как да протестираме по забележително. На всички флаери за събитието има информация какво представлява шествието. Наистина маршрита не е обявен ясно, но той се решава буквално минути преди колоната от велосипеди да потегли. Неможем да задължим хората да карат по улицата, някои участници не се чустват сигурни в уменията си да карат колело в трафика, за това немога да ги виня, че карат по тротоара.
Надявам се следващите събития, които организираме ще те зарадват повече. Успех.

Анонимен каза...

Радвам се, че коментарът ми се появи.

Относно Ивайло Калфин, койте не е дупатат, а министър на външните работи -, та въпросният бе ВИП гост на друго събитието ("снимката" на ул. Гурко), на следващия ден - за което усилено бяха раздавани флаери в деня на "Критична Маса".

"Критична Маса" е протестно движение - това е факт и такава му е историята и понеже съм бил на 2 такива в чужбина - там идеите за "сблъсък" на каузи и интереси не им е чужда, а от друга страна това не противоречи на идеята за приятно прекарване.

Движението по платното не е борба с другите участници в движението, а напомняне за правата на равнопоставени участници в същото това движение. Излишната толерантност от едната страна не води до повече разбиране и съпричастие.

А предлагам преди началото на тръгване на колоната с мегафон или просто на висок глас да се съобщава за какво се прави, къде и как ще се движи колоната и т.н.

Да се раздават флаери с кратък тескт за идеята и за проблемите, които поставя и на случайните минувачи, около колоната.

Ами това е от мен и дано да ставаме повече.

Архив на блога