Какво е Critical Mass

Критичната маса е събитие, което се състои обикновено последният петък на всеки месец в градове по целия свят, на което велосипедисти, скейтъри, хора на ролкови кънки и други самоходни хора излизат масово по улиците.

Идеята възниква през 1992 в Сан Франциско и бързо се разпространява из градоветe по целия свят.
Critical Mass придобива различен аромат и вкус за всеки отделен град.

Critical Mass няма лидери и централизирана организация. Като група няма цели освен да се среща всеки месец и хората да се радват на сигурността и компанията на другите, чрез каране на колело, кънки и пътувайки заедно.

Critical Mass е идея и събитие, а не организация

Някои колоездачи от Critical Mass се опитват да парализират уличното движение и да се конфронтират с шофъорите. Такива колоездачи пропускат същността на движението - да прослави колоезденето, а не да води война срещу шофъорите и да отхвърля правото на другите да са на пътя.

Тези, които не схващат същността на това събитие и провокират нарушаване на реда не се толерират!!!

12 септември 2008

Европейска седмица на мобилността

16 - 22 септември

Все повече и повече хора в България започват да се движат с колело, което радва не само очите и сърцето, а и допринася значително за намаляване на парниковите и другите вредни газове, които се отделят от автомобилите. Велосипедът е най-безвреден за околната среда в сравнение с останалите видове транспорт, които безпроблемно могат да се ползват в града. Според статистиката, въздействието на градските превозни средства върху околната среда в проценти е както следва: колело - 0, трамвай - 3, автобус - 10, мотоциклет - 82 и кола - 105. Тези данни са съобразени с вместимостта на превозните средства и това до колко тя се запълва.
Но за съжаление, все още много хора се страхуват да карат колелото си всеки ден като транспорт до работното място или училище, тъй като са ставали свидетели или жертва на инциденти по българските улици. Само за 2004 г. по статистика на КАТ са станали 74 пътно-транспортни произшествия с колоездачи, от които четири са били с фатален край. Затова безопасността при ползването на велосипед не трябва да се подценява особено в българските условия, където велосипедни алеи в повечето случаи липсват, или ако са направени, стават паркинги за коли или пешеходни зони.
Именно за да повиши съзнанието на хората в посока устойчив транспорт, европейската комисия е определила седмицата от 16 до 22 септември за Международна седмица на мобилността, с 22 септември провъзгласен за Световен ден без коли. Държавните институции във всяка страна, в нашия случай министерсвтото на околната среда и водите, призовават всички общини, организации, фирми и частни лица, да се включат или да организират събития, които призовават хората към каране на велосипед и дават повече информация за колоезденето и устройването на територията по начин, подходящ за транспорт на две гуми.
В София, сдружение Велоеволюция организира преброяване на велосипедистите на 16 септември, последвано от велошествие в официални костюми и вело-бал с прожекция на филми за колоездачи на 17 септември. На 19 септември ще се състои състезание между велосипеди, автомобили и автобуси на градския транспорт, което се провежда за втори път. Първият път беше на 22 април - Деня на земята (познайте кой спечели!).
На 22 септември, Световния ден без коли, колоездачите ще направят състезание по колоездене и финално Шествие на мобилността. Повече информация и как да се включите вижте на .
Магазинът за колела Веломания на Drag също ежегодно организира велосипедно шествие на 22 септември.
Елица Грънчарова

Няма коментари:

Архив на блога